Op 19 februari 2025 is het Wetsvoorstel Beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers in internetconsultatie gegaan.
Een werknemer heeft sinds de Wet Werk en Zekerheid, als de arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werkgever, in beginsel recht op een transitievergoeding. Dat geldt ook als de werkgever de arbeidsovereenkomst eindigt vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid na 104 weken ziekte.
Een werkgever heeft dan recht op een compensatie van de transitievergoeding bij het UWV als voldaan is aan de voorwaarden in de Regeling Compensatie Transitievergoeding.
Deze compensatieregeling beoogt te voorkomen dat werkgevers na twee jaar ziekte (waarna vaak geen loondoorbetalingsverplichting bestaat) het dienstverband slapend gaan houden. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat werkgevers verplicht zijn mee te werken aan een einde van het dienstverband vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid met toekenning van de transitievergoeding. Voor werkgevers geeft dat minder problemen vanwege de compensatie door het UWV.
Het wetsvoorstel beoogt de compensatie van de transitievergoeding na ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid te beperken tot kleine werkgevers. Een kleine werkgever is een werkgever met een loonsom van 25 x het gemiddelde premieplichtige loon per kalenderjaar.
Met het wetvoorstel vervalt dus de huidige compensatie voor (middel)grote werkgevers. Gaan deze werkgevers de arbeidsovereenkomst weer slapend houden? De regering onderkent dit risico, maar benadruk dat werkgever meewerken aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Dat is afwachten.
Er kan tot en met 19 maart in internetconsultatie op het voorstel worden gereageerd.