Uit recente uitspraken blijkt dat een arbeidsrechtelijk ontslag zonder redelijke grond leidt tot betaling van een hoge billijke vergoeding.

๐ƒ๐ฎ๐š๐ฅ๐ž ๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ๐ฌ๐ฉ๐จ๐ฌ๐ข๐ญ๐ข๐ž ๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ฎ๐ญ๐š๐ข๐ซ ๐›๐ž๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ๐๐ž๐ซ

De statutair bestuurder heeft een bijzonder positie. Naast het arbeidsrecht is ook het vennootschapsrecht van toepassing.

De bestuurder wordt in de regel benoemd via een besluit van de aandeelhoudersvergadering. Voor een rechtsgeldig ontslagbesluit is veelal ook een aandeelhoudersbesluit nodig met een juiste vennootschapsrechtelijke procedure.

Vaak is ook sprake van een arbeidsovereenkomst met de vennootschap. Het arbeidsrecht kent bijzondere regels voor statutair bestuurders. Zo is voor ontslag geen toestemming vereist van de bestuurder, UWV of kantonrechter. Een rechtsgeldig vennootschapsrechtelijk ontslag brengt in de regel een opzegging van de arbeidsovereenkomst mee (15-april arresten Hoge Raad). Voor de opzegging is een redelijke grond vereist (7:669 lid 3 BW).

Een ontslag zonder rechtsgeldige grond leidt niet tot herstel van de arbeidsovereenkomst (7:671b BW, 2:224 BW), maar kan wel leiden tot toekenning van een billijke vergoeding.

๐‡๐จ๐ ๐ž ๐ฏ๐ž๐ซ๐ ๐จ๐ž๐๐ข๐ง๐  (๐„๐‚๐‹๐ˆ:๐๐‹:๐‘๐๐™๐–๐:๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ‘:๐Ÿ๐Ÿ“๐Ÿ–๐Ÿ‘)

In deze uitspraak wordt een billijke vergoeding van โ‚ฌ 670.000,- (รฉn overige vergoedingen van โ‚ฌ 347.259,56) toegekend.

De statutair bestuurder functioneerde steeds goed. Er kwamen signalen over de bejegening bejegenen en leidinggeven. De werkgever doet extern onderzoek naar de psychosociale belasting op het werk.ย Hieruit blijkt onder meer dat de kwaliteit van leidinggeven op verschillende aspecten onder de kritische grens ligt.ย Een besluit tot ontslag volgt. De rechter oordeelt dat hiervoor geen redelijke grond.

Het onderzoek geeft geen feitelijke onderbouwing voor de vergaande conclusies en de bestuurder is bij voorbaat de mogelijkheid op verbetering ontnomen.

๐†๐จ๐ž๐ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ ๐ž๐ฏ๐ž๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐ฉ (๐„๐‚๐‹๐ˆ:๐๐‹:๐‘๐๐Œ๐๐„:๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ‘:๐Ÿ๐Ÿ–๐Ÿ“๐Ÿ•)

In deze uitspraak (april 2023) is de statutair bestuurder kort voor zijn vakantie ontslag aangezegd, op non-actief gesteld en is een aandeelhoudersvergadering gepland direct na zijn vakantie.

Het ontslag is gebaseerd op organisatorische redenen. Deze worden terughoudende getoetst vanwege de vrijheid van ondernemen.De besluitvorming daarover vergt wel een zorgvuldige benadering. In casu was al maanden sprake van een gewijzigde visie op de directiestructuur. Er was geen dringende reden waarom de kwestie en het ontslag niet over de vakantie heen getild kon worden, aldus de rechter.Deze handelwijze is een schending van het goed werkgeverschap en leidt tot een billijke vergoeding van EUR 74.000,-.

Het belang van goed voorbereiden van een ontslagbesluit blijkt maar weer.

Vragen? Bel me op 076-5201455 of stuur een mail [email protected].