Is de verplichte aanwezigheid 15 minuten voorafgaand aan de aanvang van de diensttijd arbeidstijd? De kantonrechter besliste recent dat deze tijd moet worden aangemerkt als arbeidstijd. De werkgever moet het loon betalen.

De feiten

Een werknemer van een uitzendbureau is tewerkgesteld op Schiphol. In een memo is bepaald dat de aanvangstijd minimaal 15 minuten is voor de geplande dienst.

De werknemer moet zich melden bij de leidinggevende, de aanwezigheid aftekenen en de portofoon pakken. De werknemer krijgt ook te horen naar welke ‘gate’ hij moet gaan voor het werk (dat ongeveer 7 á 8 minuten kost).

Het uitzendbureau stelt dat deze tijd geen arbeidstijd is, maar gezien moet worden als een soort ‘woon-werkverkeer’ om naar de juiste ‘gate’ te kunnen gaan, zodat de werknemer op tijd kan beginnen.

Het oordeel van de kantonrechter (ECLI:NL:RNNHO:2023:12036)

De kantonrechter van de rechtbank Noord Holland oordeelt dat de werknemer in deze 15 minuten niet vrijelijk over zijn tijd kan beschikken. Er is geen tijd om bijvoorbeeld te whatsappen of om koffie te drinken. Hij staat gedurende deze tijd onder het gezag van zijn werkgever.

De rechter gaat niet mee in het verweer van het uitzendbureau.

Deze verplichte aanwezigheid kwalificeert als arbeidstijd, aldus de rechter. De werkgever moet het loon betalen over deze 15 minuten.

Vragen

Heeft u een vraag of een het eerder aanwezig moeten zijn op het werk kwalificeert als arbeidstijd of ? Of een andere vraag?

Neem contact op met mij, advocaat in Breda gespecialiseerd in Arbeidsrecht.

Ik help u graag.

Aanscherping concurrentiebeding

18-02-24|

Op 13 februari 2024 is een motie aangenomen over de verdere aanscherping van het concurrentiebeding en het wetsvoorstel dat binnenkort in consultatie gaat. […]