Voor een topfunctionaris die werkt bij een instelling die onder de Wet Normering Topsalarissen (WNT) valt geldt een maximale ‘uitkering wegens beëindiging van het dienstverband’ Dit is een ruimer begrip dan een ‘ontslagvergoeding’.  Als advocaat arbeidsrecht en ambtenarenrecht krijg ik veel vragen over de WNT. Wat valt nu wel en niet onder een ontslagvergoeding? Een overzicht.Maximale uitkering beëindiging dienstverband: ruim begrip

Het doel van de WNT is het tegengaan van bovenmatige bezoldigingen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi) publieke sector.

Naast de bezoldiging normeert de WNT voor een topfunctionaris de maximale uitkering wegens beëindiging van het dienstverband.

In artikel 2.10 lid 1 WNT is bepaald dat partijen geen uitkering wegens beëindiging van het dienstverband overeen mogen komen die meer bedraagt dan de bezoldiging voorafgaand aan de beëindiging van het dienstverband over 12 maanden met een maximum van EUR 75.000,-bruto.

De ‘uitkering wegens beëindiging van het dienstverband’ is als volgt geformuleerd: de som van uitkeringen bij beëindiging van het dienstverband en beloningen betaalbaar op termijn die betrekking hebben op de beëindiging van het dienstverband, met uitzondering van uitkeringen die voortvloeien uit een algemene bepaling van een Cao of van toepassing zijnde collectieve regeling of voortvloeien uit een  wettelijke regeling.

Dit maximum is sinds de invoering van de WNT niet geïndexeerd.

Indien sprake is van een parttime dienstverband geldt een maximum uitkering pro rata.

Doordat in de definitie van artikel 2.10 lid 1 WNT wordt gesproken van uitkeringen die betrekking hebben op het einde van het dienstverband, is de normering veel breder dan enkel de ontslagvergoeding. Zo wordt niet alleen de ontslagvergoeding genormeerd, maar de volledige beëindigingsregeling.  Hieronder valt ook een vrijstelling van werk, de overdracht om niet van bedrijfseigendommen of om bepaalde kosten kwijt te schelden.

Uitzondering op de normering, wat valt niet onder de uitkering wegens beëindiging dienstverband (art. 4 lid 2 Uitvoeringsregels WNT)?

  • De uitkering wegens beëindiging van het dienstverband die voortvloeit uit een algemene bepaling van de Cao of andere van toepassing zijnde collectieve regeling (Het gaat hierbij om een Cao of collectieve regeling, die is overeengekomen met een vereniging van werknemers of ambtenaren die bevoegd zijn afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden. De Cao moet krachtens Cao recht van toepassing zijn en niet via incorporatie in de arbeidsovereenkomst);
  • De uitkering wegen beëindiging van het dienstverband die voortvloeit uit een wettelijk voorschrift, alleen voor zover de uitkering rechtstreeks en dwingend daaruit voortvloeit.

Onverschuldigd betaald

Als partijen een hogere uitkering wegens de beëindiging van het dienstverband overeenkomen, geldt het meerdere als onverschuldigd betaald en bedraagt de uitkering van rechtswege het onder de WNT toegestane maximum (art. 1.6 lid 2 WNT).

Hoe zit het met de transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?

Hierover is enige discussie geweest of de transitievergoeding wel of niet onder het maximum van de WNT valt.  In de Beleidsregels WNT is opgenomen dat de transitievergoeding, die is gebaseerd op art. 7:673 BW, niet onder het maximum valt.

Als de transitievergoeding niet is gebaseerd op art. 7:673 BW, maar onderdeel is van een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst, wordt deze vergoeding aangemerkt als uitkering wegens de beëindiging van het dienstverband.

Opzegtermijn en non-activiteit

De doorbetaling van de opzegtermijn wordt wel aangemerkt als een uitkering die valt onder de WNT als partijen overeenkomen dat de topfunctionaris tot het einde van het dienstverband niet hoeft te werken of geen vervangende werkzaamheden hoeft te doen. Dat kan anders zijn als de vrijstelling rechtstreeks, dwingend en eenduidig uit de wet voortvloeit.

Dit is niet geval als er sprake is van onvrijwillige non-activiteit (art. 10 Beleidsregels WNT) of als er sprake is van het opnemen van vakantiedagen (die zijn opgebouwd voorafgaand aan de datum van de start waarop de bezoldiging als uitkering wegens beëindiging van het dienstverband wordt genormeerd).

En de eindafrekening?

De uitbetaling/afkoop van vakantiedagen  bij de eindafrekening wordt niet tot de uitkering wegens beëindiging van het dienstverband gerekend, evenals een jubileumgratificatie die is gebaseerd op het aantal gewerkte dienstjaren. Mits uiteraard de betalingen zien op de eindafrekening van gedurende het dienstverband opgebouwde aanspraken.

Door de rechter toegekende uitkering

De betaling van een uitkering, die voortvloeit uit een rechterlijke uitspraak, is niet genormeerd door de WNT en de betaling is niet onverschuldigd gedaan indien daardoor het maximum van de uitkering wegens de beëindiging van het dienstverband is overschreden.

Onder het huidige recht kan de rechter bijvoorbeeld een billijke vergoeding toekennen als de rechter oordeelt dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. De rechter is niet gebonden aan de WNT, maar de WNT heeft gelet op de rechtspraak wel betekenis. Het doel en de strekking van de WNT kan bepalend zijn bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding. Een door de rechter toe te kennen vergoeding is niet genormeerd door de WNT en het is aan de rechter te beoordelen in welke mate de WNT meeweegt bij de vaststelling van de billijke vergoeding.

Gefixeerde schadevergoeding

Een werknemer kan een beroep doen op de gefixeerde schadevergoeding ex artikel 7:672 BW als er onregelmatig wordt opgezegd. Deze uitkering vloeit rechtstreeks, dwingend en eenduidig uit de wet voort en valt in beginsel buiten de uitkering vanwege beëindiging van het dienstverband. Dit kan anders zijn als de rechter oordeelt dat er sprake is van een afspraak of ‘opzetje’ tussen partijen, om tot een hogere uitkering wegens beëindiging van het dienstverband te komen.

En een van-werk-naar werktraject?

Een van-werk-naar-werktraject valt niet onder de uitkering wegens beëindiging van het dienstverband, mits dit traject rechtstreeks, dwingend en eenduidig voortvloeit uit de wet of Cao.

En de kosten voor een outplacementtraject?

De hoofdregel is dat de vergoeding van kosten van een outplacementtraject valt onder de uitkering wegens de beëindiging van het dienstverband.

De vergoeding van de kosten van een outplacementtraject wordt onder voorwaarden niet gezien als een uitkering vanwege de beëindiging van het dienstverband (art. 4 Uitvoeringsregels WNT). Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • de vergoeding vloeit rechtstreeks, dwingend en eenduidig voort uit de wet of Cao;
  • de topfunctionaris deze vergoeding uitsluitend kan aanwenden op basis van een declaratie onder overlegging van bewijsstukken dat de kosten daadwerkelijk zijn gemaakt of
  • dat de kosten aangewezen zijn onder de werkkostenregeling.

 En advocaatkosten?

De hoofdregel is dat de advocaatkosten of voor juridische bijstand in hoofdregel behoren tot de uitkering wegens de beëindiging van het dienstverband. Ook hierop bestaan drie uitzonderingen:

  • gelden bepaalde voorwaarden. de vergoeding vloeit rechtstreeks, dwingend en eenduidig voort uit de wet of Cao;
  • de topfunctionaris deze vergoeding uitsluitend kan aanwenden op basis van een declaratie onder overlegging van bewijsstukken dat de kosten daadwerkelijk zijn gemaakt of
  • dat de kosten aangewezen zijn onder de werkkostenregeling.

Meer informatie?

Let wel, het voorgaande overzicht is geen uitputtend en volledig overzicht van situaties die zich voor kunnen doen bij de beëindiging van het dienstverband van een topfunctionaris die onder de WNT valt.  Per geval zal de situatie steeds bekeken kunnen worden.

Het is als topfunctionaris van belang een minnelijke regeling of vaststellingsovereenkomst wegens het einde van het dienstverband te laten checken, om achteraf niet voor verassingen te komen staan.

Wilt u gericht advies als topfunctionaris in uw specifieke situatie, neem dan contact op met mij, advocaat arbeidsrecht én ambtenarenrecht in Breda.

Ik werk vanuit Breda, maar help klanten uit het hele land.