In Nederland werken steeds meer werknemers die wonen in het buitenland. Een grensarbeider werkt in Nederland, maar woont in een andere lidstaat, bijvoorbeeld België.

Hoe zit het als een buitenlandse werknemer of grensarbeider ziek en arbeidsongeschikt wordt?

Wat is een grensarbeider?

Een grensarbeider verricht bijvoorbeeld werkzaamheden in Nederland, maar woont in een andere lidstaat, bijvoorbeeld België. In beginsel keert hij daarna dagelijks terug naar het land waar hij woont of tenminste een maal per week.

Land waar werknemer is verzekerd voor werknemersverzekeringen

In Europese verordeningen is geregeld dat de grensarbeider voor de sociale verzekeringswetgeving valt onder het land waar de werknemer verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Vaak is dat het werkland.

De werkgever is bij een arbeidsovereenkomst verplicht het loon door te betalen gedurende 104 weken. Voor een ZW of arbeidsongeschiktheidsuitkering valt de werknemer in beginsel terug op de uitkeringen in het werkland (mits de werknemer daar verzekerd is voor de werknemersverzekeringen).

De verzuimbegeleiding

De werkgever moet voor de werknemer die in het buitenland woont alle inspanningen leveren conform de Wet Verbetering Poortwachter. Als werkgever kunt u dus ook een loonsanctie krijgen voor een buitenlandse werknemer. Het UWV maakt geen onderscheid tussen Nederlandse werknemers en buitenlandse werknemers.

De medische verzuimbegeleiding dient volgens de Europese wetgeving in principe in het woonland plaats te vinden. Werknemers die in het buitenland wonen zijn niet altijd verplicht op het spreekuur van de bedrijfsarts te komen. In veel gevallen zal deze plaatsvinden door de huisarts in het woonland.

Dit kan anders zijn als de werkgever bij indiensttreding afspraken contractuele andere afspraken heeft gemaakt, bijvoorbeeld in het verzuimprotocol.

Als de buitenlandse werknemer niet kan terugkeren naar de eigen functie of een andere passende functie bij de eigen werkgever, kan het zijn dat de werknemer is aangewezen op re-integratie in het woonland. Het UWV vindt een reistijd van 1.5 uur enkele reis acceptabel voor een passende functie. Als de werknemer is aangewezen op een passende functie in het woonland, verlangt het UWV dat de re-integratie ook wordt toegespitst op re-integratie in het woonland. Dus re-integratie gericht op het passende arbeid bij een werkgever in het woonland.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

De buitenlandse werknemer of grensarbeider maakt aanspraak op een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid in het land waar de werknemer verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. De werknemer kan in veel gevallen in het werkland aanspraak maken op een ZW uitkering of een WIA uitkering (bij een arbeidsongeschiktheid van meer dan 35%). Maakt de buitenlandse werknemer op enig moment aanspraak op een werkloosheidsuitkering, dan valt de werknemer terug op een uitkering in het woonland.

Ambtenaar

Bij werkloosheid kan een ambtenaar naast een werkloosheidsuitkering in het woonland aanspraak maken op een bovenwettelijke uitkering in het werkland afhankelijk van de rechtspositieregeling. Een arbeidsongeschikte ambtenaar kan ook aanspraak maken op een bovenwettelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering in Nederland.

Financiële verantwoordelijkheid werkgever ZW of WGA

Bij een arbeidsovereenkomst heeft de werkgever een loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. Als UWV een loonsanctie oplegt, kan deze verplichting worden verlengd met een jaar.

Daarnaast loopt u als werkgever ook bij een zieke buitenlandse werknemer een financieel risico van maximaal 12 jaar, als de werknemer een ZW of WGA (WIA) uitkering ontvangt.

Meer informatie als werkgever of als grensarbeider?

Heeft u als werkgever veel buitenlandse werknemers en heeft u vragen over ziekte en arbeidsongeschiktheid?

Bent u werknemer of ambtenaar en grensarbeider? Heeft u vragen over ziekte en arbeidsongeschiktheid. Of heeft u een beëindigingovereenkomst of vaststellingsovereenkomst ontvangen? Ik adviseer u graag en werk waar nodig samen met een advocaat arbeidsrecht uit uw woonland.

Neem contact op 076-5201455 of stel uw vraag per e-mail [email protected]. Ik help u graag.

Als arbeidsrecht advocaat in Breda, help ik klanten in het hele land en grensarbeiders.